Takparken Emporia – grönt tak i Malmö

Över större delar av köpcentrumets takyta har en takpark anlagts. Takparken spänner över en yta om drygt 27 000 kvadratmeter och anses vara en av de större i världen.
Ytan är fri från permanenta butiker och domineras utav sedumklädda stiliserade kullar med inslag av vårlöksängar, böljande perennplanteringar och enstaka större buskar.

Takparken vann Scandinavian Green Roof Award 2013.
Juryns motivering:
”Takparken på köpcentret Emporia i Malmö är ett spännande exempel på hur gröna tak kan lyfta våra stadsmiljöer till nya höjder.
Den visar upp en imponerande variation av gröna taklösningar som åstadkommits genom ett unikt samarbete mellan leverantörer, byggherre och arkitekter.”

Emporia är ett utav Skandinaviens största köpcentrum med cirka 200 butiker och restauranger, beläget strax utanför Malmö i Hyllie, med direkt närhet till bland annat Citytunnelstationen med samma namn och Malmö Arena. Köpcentrumets besökare kan vid besök på takparken njuta av utsikten mot Malmö och Öresund från utsiktstornet, äta lunch i solen på den stora trägradängen, leka på någon utav gräsmattorna eller promenera över de lekfullt veckade gångytorna. Takparken är tillgänglig via hissar och trappor direkt från gatan eller inne ifrån köpcentrumet samt via en bro från parkeringsgaraget. Formspråket är svepande, öppet och kantigt med enkla materialval såsom trä, betong och galvaniserat stål. Landskapsgruppen har i samarbete med Wingårdh Arkitektkontor arbetat med gestaltning, utredning av tekniska lösningar samt detaljprojektering.

Köpcentret Emporia