Lommavägen belysning 241112
Denna färgglada vägtunnel är en del av projektet Lommavägen i Arlöv, där vi har skapat en helt ny parkdel vid vägen. Här har vi verkligen fått möjlighet att ta ut svängarna med hjälp av belysningen.
En ljus och färgglad entré till city
Grundbelysningen för gång- och cykelvägar på stolpe är varmvitt med mjuka gradienter in och ut ur tunneln. Flera befintliga armaturer har behållits och restaurerats eller uppdaterats. Tunnelpassagen ljussätts på ett lekfullt men stilfullt sätt med färgat, interaktivt ljus. I aktivitetsdelen tänds riktat ljus från taket när man rör sig på platsen och dimmas ner när man lämnar. Ljusfärgen matchas med färgen på asfalten och/eller objekten på platsen. Betongpelarna ljussätts i färger. En regnbågsgradient utgör grundljuset. Programmeringen inkluderar även specifika färgteman för till exempel jul eller rosa bandet. Väggarna i tunneln får ett mjukt släpljus för att vidga vyn.
Småkrypens värld i Badhusparken 240930
Badhusparken är belägen i centrala Ljungskile och ligger i fonden till Ljungskilegården som är en äldre byggnad uppförd 1907. Parken är kommunal och huvuddelen består av öppna gräsytor med ett antal större solitärträd. När Uddevalla kommun 2019 bestämde sig för att bygga en ny lekplats i centrala Ljungskile föll valet på Badhusparken.
Landskapsgruppen har funnits med från första skisserna till och med bygghandling för mark inklusive yttre VA. Skisser på en temalekplats kallad ”Småkrypens värld” tog avstamp från de befintliga stora träden och gestaltades för att inkluderas i parkmiljön. Platsen binds samman av en befintlig gångväg samt gestaltningsmässigt genom ett gemensamt formspråk och tema. Ambitionen har varit att skapa en lekplats enligt aktuella krav som införlivas och smälter väl in i den befintliga parken och historiskt intressanta Ljungskilegården.
Lekplatsen i Badhusparken
Den nya lekplatsen i Badhusparken är utformad som en sagovärld där barn kan känna sig som småkryp. Med storbladiga växter, jättelöv som solskydd och en äventyrsstig, uppmuntras barn att hoppa och balansera. När vegetationen växer upp, kommer en djungelliknande atmosfär att förstärka upplevelsen.
Lekplatsen smälter in i parkens befintliga karaktär och använder stora solitärträd för att skapa “småkrypens värld”. Ytterligare träd och vegetation har lagts till för att harmonisera med parkens gestaltning. Uppdraget från Uddevalla kommun var att skapa en lekplats för barn upp till 10 år, med områden för både de minsta och de lite äldre barnen.
Föräldrar och vuxna har också platser att koppla av. Lekplatsen är fantasieggande och inkluderande för alla barn, oavsett bakgrund eller funktionshinder. Materialen är noggrant utvalda för att passa temat och samspela med parkens övriga miljö. Naturliga markmaterial som bark, trä, sand och grus används, och utrustningen följer lekplatsens tema i form och färg.
Volvo X-hallen 240930
Den bärande idén
Formen X, inspirerad av byggnadens namn, är den bärande idén. De raka linjerna skapar mönster i den planerade parkens gräsmatta, där träd poppar upp oregelbundet och symboliserar naturens krafter som återtar platsen från den tidigare industrin.
Platsspecifika förslag
Det stora industrilandskapet med sina hårdgjorda ytor byter skala och skapar mer mänskliga och stadsmässiga ytor närmast fasaden. Detta är en del av den framtida omvandlingen genom pågående detaljplaner i närområdet.
Innehåll och funktion
Det tidigare industriområdet omvandlas till stadsmiljöer med kontorsbyggnader och ytor för rekreation, samtidigt som det historiska arvet bevaras. Ett stort inslag av gröna parkmiljöer och inbjudande torgmiljöer ska inspirera till kreativa samtal och erbjuda möjligheter till rekreation i det annars höga arbetstempot.
Materialhantering
Rektangulära mönster av smågatsten har placerats i betongytor, vilket skapar variation och ett större mönster i de stora betongytorna. Träd planteras i grus med en luftig överbyggnad av makadam.
Området som är en del av Campus Lundby kan du läsa mer om på Volvos hemsida.
Olgas plats på Campus Chalmers 240201
I hjärtat av Chalmers korsas Chalmers tvärgata av Skeppsgränd, Rännvägen, Origovägen och Hörsalsvägen.
En ny vision för ett mer hållbart och socialt landskap
Nu vill vi addera sociala värden som gör att det nya området blir en plats där många vill stanna kvar. Med hjälp av nya ekar och körsbärsträd, ny belysning, fler planteringar och trappstegsformade avsatser i flera nivåer, skapas zoner som möbleras på varierande sätt för att gynna allt från lunchande kompisgäng till den enskilde som vill plugga eller bara koppla av i friska luften.
Genom att tillföra planteringar och möbler mitt på Chalmers tvärgata blir området mer grönskande och levande samtidigt som smalare passager uppstår. På så sätt sänks farten i trafiken och fotgängare och cyklister gynnas. Samtidigt behåller vi möjligheten för de bilar och lastbilar som behöver det att trafikera området.
Läs om platsen hos Akademiska hus
Seminarieparken i Linnéstaden Göteborg 231212
Upptäck Seminarieparken vid Övre Husargatan, en historisk park som anlades på 1860-talet som skolträdgård. Här kan du njuta av vackra träd och växter, och på våren uppleva den spektakulära körsbärsblomningen. Parken har nyligen genomgått en stor upprustning inför Göteborgs 400-årsjubileum 2023. Ny belysning, växtlighet och en regnpaviljong har tillkommit för att göra parken ännu mer inbjudande året om.
Historisk charm och modern komfort
Seminarieparken har en rik historia och har förändrats flera gånger sedan den anlades av trädgårdsmästare C P Lange. Ursprungligen en skolträdgård, blev den senare ett rekreationsområde. Idag finns här tre byggnader: Vaktmästarbostaden, Rektorsvillan och en förrådsbyggnad.
En park för alla årstider
Med den senaste upprustningen har vi tillsammans med Higab och Rain Gothenburg gjort Seminarieparken till en fin mötesplats, även när det regnar. Målet var att kombinera historia, tradition och nytänkande för att skapa en levande park för alla.
Här kan du läsa om parken hos Higab
Aktivitetsyta på Siriusgatan i Bergsjön 231124
I dialog med hyresgäster
I samtal med både vuxna och unga hyresgäster framkom det att många önskade fler mötesplatser. De unga efterfrågade främst lekplatser och aktivitetsytor – särskilt fotbollsplanen var mycket viktig, enligt Karin Jaxmark, affärsutvecklare på Familjebostäder.
En plats för alla
När hårda markmaterial omges av frodiga planteringar och vackra träd skapas en plats med kontraster som både kan vara fartfylld och rogivande. Fotbollsplanen och gymutrustningen inbjuder till lek och sport, medan de många sittplatserna erbjuder en plats för vila. Den rogivande blå färgen ger området en harmonisk känsla. Vi hoppas att alla Gärdsåsbor ska trivas här!
Se mer på YouTube
Familjebostäders flygande dokumentation finns på YouTube.
Hur utegym ökar trivsel och trygghet i Bergsjön | Familjebostäder och Hälsoteket
Selma Stad, en välkomnande och trygg stadsdel 231108
Gröna korridorer och charmiga gränder
Selma Lagerlöfs torg är känt för sin charmiga och småskaliga kvartersstruktur. De vinklade gränderna och bostadsgårdarna skapar trevliga mellanrum som ger torget dess unika karaktär. En central del av designen har varit att låta grönskan flöda ut från bostadsgårdarna, vilket skapar gröna korridorer som binder samman området. Möbler och detaljer är enhetliga, men varje gård har sin egen unika stil. Vi har lagt stor vikt vid att använda hållbara material och strävat efter att skapa socialt hållbara miljöer där kvartersmarken smälter samman med det offentliga rummet.
Skytteskolan i Högsbo 230201
Våren 2022 invigdes Skyttekolan som ligger i Göteborgsstadsdelen Högsbo.
Skolan inrymmer elever från förskoleklass till årskurs 9 samt anpassad grundskola.
En inspirerande utemiljö
Gården är utformad för att ge extra utrymme för jämställd och pedagogisk utemiljö vilket speglas i både landskapsarkitekturen och ljuset. Förutom artificiella skogar som ger plats för vildare naturlik lek så finns det många småskaliga ytor. Det finns pedagogiska kuber som fungerar som uteklassrum och vi har gett sandleken en central och stor plats. De vågformade bänkarna är uppskattade hängytor om sommaren men i vintermörkret så blir konstverken som mest synliga i sitt uv-ljus.
Snabb väg till lektionen
Har du bråttom till lektionen så går det att använda löparslingan eller linbanan i allén rakt in mot entrén!